Članki in enciklopedije

Rabarbara (Rheum rhabarbarum)

Rabarbara (Rheum rhabarbarum)

Rabarbara (Rheum rhabarbarum)

Rabarbara vsebuje zelo majhne količine maščob in holesterola, zaradi česar ne ogroža zdravja srca in ožilja. Poveča lahko raven dobrega holesterola, saj vsebuje prehranske vlaknine. Spoznajte rabarbaro in si preberite celoten opis ...

Opis

Rabarbara

 

Latinsko ime:

Rheum rhabarbarum

Uporabni del:

Korenina, steblo

Druga imena:

Kozji rep, revenj, prava rabarbara

 

Splošni opis in zgodovina:

Rabarbara je rastlina, ki jo uvrščamo v družino dresnovk (Polygonaceae). Rod vsebuje okoli 60 večletnih rastlin, vse vrste pa imajo trikotno oblikovane liste z dolgimi, mesnatimi peclji. Cvetovi so majhni, zelenkasto-bele ali rdeče-roza barve, združeni pa so v velika, sestavljena listnata socvetja. Številne sorte rabarbare so bile udomačene kot zdravilne rastline in v prehrambne namene. Ker so listi strupeni, se v prehrani in zdravilstvu uporabljajo predvsem korenine in stebla. Rabarbara ima pokončno rastoče steblo in mesnate korenine.

Uporaba rabarbare v zdravstvene namene in v vrtnarstvu je bila zabeležena že v času starodavne Kitajske. Najzgodnejši zapisi segajo v leto 2700 pred našim štetjem, ko so na Kitajskem rabarbaro gojili v medicinske namene. Z njo se je zdravil tudi cesar Wu iz dinastije Liang, da bi pozdravil svojo vročino, vendar je šele po uporabi opozoril, da je rabarbaro potrebno uporabljati zmerno in premišljeno, saj gre za zelo močno rastlino.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Uporaba rabarbare v prehrani je precej razširjena. Najpogosteje iz rastline pripravljamo razne zavitke in kompote, odlična pa je tudi v kombinaciji z najrazličenjšim sadjem, npr. z jabolki. V ta namen uporabimo stebla rabarbare. Korenina se uporablja predvsem za pripravo zdravilnih sredstev.

Uživamo jo lahko do sredine junija, saj kasneje vsebuje preveč oksalne kisline. Z uporabo lahko ponovno pričnemo v septembru in oktobru.

Če želimo rabarbaro uporabljati skozi vse leto, lahko njena stebla tudi zamrznemo.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Rabarbara vsebuje zelo majhne količine maščob in holesterola, zaradi česar ne ogroža zdravja srca in ožilja. Poveča lahko raven dobrega holesterola, saj vsebuje prehranske vlaknine. Veliko antioksidantov v rabarbari preprečuje prostim radikalom, da bi povzročili nastanek kardiovaskularnih obolenj.

Prebavni sistem igra pomembno vlogo pri ohranjanju celostnega zdravja, zato je pomembno, da ga ohranjamo zdravega in urejenega. Visoka količina prehranskih vlaken, ki jih najdemo v rabarbari, lahko zagotovi gladko in redno gibanje črevesja, kar pripomore k izboljšanju prebave. Tradicionalno se uporablja kot zdravilo proti zaprtju. Nedavno je bilo odkrito, da lahko z lajšanjem zaprtja in drugih prebavnih težav preprečimo nastanek resnejših gastrointestinalnih motenj, med drugim tudi napihnjenost, krče, in celo kolorektalnega raka.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Najpomembnejši vitamin v rabarbari je vitamin K, ki ima pomembno vlogo pri zdravju možganov in nevronov. Prepreči lahko oksidacijo možganskih celic in spodbudi kognitivno aktivnost, s čimer pripomore tudi k preprečevanju razvoja Alzheimerjeve bolezni.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov