Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Rman (Achillea millefolium)

Rman (Achillea millefolium)

Zdravilne lastnosti rmana so znane že od nekdaj. Latinsko ime Achillea millefolium izhaja iz imena grškega heroja Ahila, ki naj bi se zanašal na to skromno zelišče, da bi ozdravil svoje ranjene bojevnike na bojnem polju. Spoznajte rman in si preberite celoten opis...

Rman

Latinsko ime:

Achillea millefolium

Uporabni del:

Zel

Druga imena:

Navadni rman, grenki rman, kačjek, mezinec, krvarnik, rja, ruja, škrebec, zobci

 

Splošni opis in zgodovina:

Rman je cvetnica, ki jo uvrščamo v družino nebinovk. Gre za zelnato trajnico, ki jo prepoznamo po pokončnem steblu, ki lahko v višino doseže tudi do enega metra. Rmanovi listi so puhasti, okrog stebla pa so nameščeni spiralno. Rastlina izvira iz Azije, Evrope in Severne Amerike. Ponekod ga uporabljajo kot krmo za živino. Zaradi njegove oblike listov in njihove spiralne rasti na steblu ga v španskem jeziku poimenujejo »plumajillo«, kar pomeni »majhno pero«. Socvetje je lahko bele ali rožnate barve, pogosto pa ga obiskujejo različne žuželke. Cveti v času od maja do junija. Pogosto ga najdemo na travnikih in v odprtih gozdovih.

Zdravilne lastnosti rmana so znane že od nekdaj. Latinsko ime Achillea millefolium izhaja iz imena grškega heroja Ahila, ki naj bi se zanašal na to skromno zelišče, da bi ozdravil svoje ranjene bojevnike na bojnem polju. V Zahodni Evropi in na Kitajskem se rastlina uporablja v posebnih ritualih, katerih namen je odkrivanje prave ljubezni.

Je simbol trajne ljubezni.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Rman so v preteklosti uporabljali za pripravo piva. Danes ga uporabljamo kot dodatek k jedem in mnogim pijačam (predvsem žganim).

Rmanov čaj lahko pripravimo tako, da 10-20 ščepcev rmanovih listov in cvetov damo v pol litra vode. Pomembno je, da skuhamo le tolikšno količino čaja, ki jo bomo porabili še v istem dnevu, saj se čaj zelo hitro pokvari.

Iz rmana si lahko pripravimo tudi obkladke, kopel za noge, mazilo in tinkturo, ki jih lahko uporabimo v različne namene. Zaradi vsebnosti številnih zdravilnih snovi je rman odlično naravno sredstvo za lajšanje mnogih zdravstvenih težav.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Rman lahko uporabljamo za zdravljenje ran. Pomaga pri ustavljanju krvavitev, ima pa tudi naravne antiseptične lastnosti, ki nam nudijo zaščito pred različnimi okužbami.

Tradicionalno se uporablja za spodbujanje menstrualne krvavitve. Amenoreja je stanje, pri katerem gre za popolno odsotnost menstruacije. S pomočjo rmana lahko spodbudimo pretok krvi v maternico in medenico, s čemer spodbudimo tudi menstruacijo.

Je odlično sredstvo za lajšanje težav s kožo. Tradicionalni kitajski in evropski zdravniki so že pred vrsto let rastlino uporabljali za lajšanje težav s kožo. Uporabimo ga lahko kot sredstvo za lajšanje ekcemov in kožnih alergij ter aken in luskavice.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Rman lahko uporabimo za lajšanje stresa in tesnobe, saj ima blagi sedativni učinek.

 

Podobni članki

Regrat (Taraxacum officinale)

Regrat (Taraxacum officinale)

Regrat je staro ljudsko zdravilo, ki vsebuje veliko vitaminov in rudnin. Mnogi ljudje so prepričani,.."

Rožmarin (Rosmarinus officinalis)

Rožmarin (Rosmarinus officinalis)

Rožmarin je odlično sredstvo za lajšanje prebavnih motenj, ki odpravlja vetrove in krče v črevesju, .."

Copyright © 2012 - 2021 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani