Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Rožmarin (Rosmarinus officinalis)

Rožmarin (Rosmarinus officinalis)

Rožmarin je odlično sredstvo za lajšanje prebavnih motenj, ki odpravlja vetrove in krče v črevesju, zanesljivo pa odpravlja tudi napihnjenost. Spodbuja izločanje urina in pretok žolča. Spoznajte rožmarin in si preberite celoten opis...

Rožmarin

Latinsko ime:

Rosmarinus officinalis

Uporabni del:

List

Druga imena:

/

 

Splošni opis in zgodovina:

Rožmarin je zimzelen grm, ki ga uvrščamo v družino usnjatic. V višino lahko zraste tudi do dva metra. Prepoznamo ga po dišečih, usnjatih listih, ki v dolžino merijo 2-4 centimetre in cvetovih, ki so lahko bele ali nežno modre barve. Ime rožmarin izhaja iz latinščine, v prevodu pa pomeni »morska rosa«. Včasih ga poimenujemo tudi anthos, kar v starodavni grščini pomeni »cvet«. Rastlina izvira iz Sredozemlja in Azije. Je izjemno odporna, saj lahko preživi tudi hudo pomanjkanje vode za daljše časovne obdobje. V zmernem podnebju cveti spomladi in poleti, v toplem podnebju pa lahko cveti tudi ves čas. Nagnjen je k cvetenju izven običajne cvetoče sezone (tudi v začetku decembra in v sredini februarja).

Rožmarin ima precej raznoliko in zanimivo zgodovino uporabe. Njegova zgodovina je polna zgodb in legend, ki so pogosto povezane s čarovnicami. O njem sta pisala tudi Plinij in Galen. V tridesetem stoletju so ga pričeli gojiti v Španiji, kjer je postal priljubljena začimba za slane jedi. Venec, spleten iz rožmarina, je postal simbol zvestobe, ljubezni, stalnega prijateljstva in spomina na življenje, ki ga je ženska imela pred poroko.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Rožmarin je ena izmed najbolj cenjenih mediteranskih začimb, cenjen pa je tudi kot zdravilna rastlina. V živilski industriji se pogosto uporablja kot konzervans za meso in maščobe.

Čaj iz rožmarina pripravimo tako, da iz 4 gramov rožmarinovih listov pripravimo 15-minutni poparek. Dnevno ga lahko popijemo tudi pol litra, najbolje pred obroki.

Rožmarinovo olje je odlično sredstvo za lajšanje bolečin. V ta namen rožmarin prelijemo s hladno stiskanim olivnim oljem in ga pustimo stati na soncu približno 6 tednov. Precedimo, nakar ga shranimo v temnem prostoru.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Rožmarin je odlično sredstvo za lajšanje prebavnih motenj, ki odpravlja vetrove in krče v črevesju, zanesljivo pa odpravlja tudi napihnjenost. Spodbuja izločanje urina in pretok žolča.

Z rožmarinom si lahko pomagamo tudi pri težavah s kožo in lasiščem – odpravi suho in srbeče lasišče ter spodbuja obnovo las. Zdravi kožne bolezni.

Pomaga pri ohranjanju miselne zbranosti, zato je odlično sredstvo za krepitev spomina.

Kot obkladek lahko pomaga pri lajšanju bolečin zaradi zvinov in izpahov, lajša pa tudi bolečine v mišicah in išias.

Izboljšuje pretok krvi – širi žile in pomaga zvišati nizek krvni tlak.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Kopel, pripravljena iz rožmarina, žajblja in hrastovega lubja nam lahko pomaga pri odpravi nadležnega celulita.

 
 

Podobni članki

Rman (Achillea millefolium)

Rman (Achillea millefolium)

Zdravilne lastnosti rmana so znane že od nekdaj. Latinsko ime Achillea millefolium izhaja iz imena g.."

Regrat (Taraxacum officinale)

Regrat (Taraxacum officinale)

Regrat je staro ljudsko zdravilo, ki vsebuje veliko vitaminov in rudnin. Mnogi ljudje so prepričani,.."

Copyright © 2012 - 2021 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani