Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Gabez (Symphytum officinale) 1.del

Gabez (Symphytum officinale) 1.del

Gabez ima zelo pestro zgodovino. Njegova zabeležena zgodovina se pričenja v Evropi, ko je Dioskurid, antični grški botanični zdravnik dokumentiral uporabo gabeza pri zdravljenju vojske Aleksandra Velikega. Spoznajte gabez in si preberite celoten opis...

Gabez

Latinsko ime:

Symphytum officinale

Uporabni del:

Korenina

Druga imena:

Gavez, črni koren, opašica, skornik, svaljnik

 

Splošni opis in zgodovina:

Gabez je trajnica iz družine Boraginaceae. Ima črno korenino in z dlačicami prekrite liste, na katerih najdemo majhne, zvonasto oblikovane cvetove različnih barv. Cvetovi lahko imajo tudi črtast vzorec. Rastlina izvira iz Evrope. Raste v vlažnih in travnatih predelih, pogosto pa ga najdemo ob bregovih rek in jarkov. Zraste lahko tudi do višine dveh metrov.

Gabez ima zelo pestro zgodovino. Njegova zabeležena zgodovina se pričenja v Evropi, ko je Dioskurid, antični grški botanični zdravnik dokumentiral uporabo gabeza pri zdravljenju vojske Aleksandra Velikega.

Revolucionarni zdravilec, ki mu pravimo Paracelsus (čeprav je bilo njegovo pravo ime Filipa Theophrastus Bombastus von Hohenheim) je živel od leta 1493 do leta 1541. Bil je velik zagovornik zdravil rastlinskega izvora, predvsem gabeza.

Joseph Busch je rastlino predstavil Angliji med leti 1790 in 1801. Medtem ko je bil Joseph Busch vodja vrtnarjenja v palači Katarine Velike v Sankt Peterburgu v Rusiji, se je seznanil z gabezom. Bil je tako navdušen, da je sadike gabeza poslal v rodno deželo Anglijo.

Vrste gabeza, ki jih gojimo danes, so še vedno bodičaste, vendar ne tako zelo, kot so bile v preteklosti. Manj bodičasta sorta, ki je danes najpogosteje gojena sorta je ruski gabez. V preteklosti je bil izjemno priljubljena rastlina v okrasnih vrtovih.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Korenina gabeza v kombinaciji s korenino regrata in korenino cikorije uporabljamo kot kavni nadomestek, prav tako pa lahko iz korenine ali listov pripravimo tudi čaj in tinkturo.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Gabez se že vrsto let uporablja za zdravljenje kožnih težav. Visoka vsebnost antioksidantov (med drugimi tudi vitamina C) prispeva k pospeševanju celjenja ran, zato je gabez pogosto sestavina krem in past, namenjenih zdravljenju kožnih težav. Hkrati tudi zmanjšuje bolečino po poškodbah ali po operaciji, saj vsebuje mnoge organske spojine, ki imajo analgetično delovanje. Poleg spojin z analgetičnim učinkom gabez vsebuje tudi protivnetne snovi, kot so tanini in saponini, ki lahko pomagajo pri lajšanju artritisa in protina.

Kot smo že omenili, gabez vsebuje tudi vitamin C -glavna vloga askorbinske kisline v telesu je proizvodnja belih krvnih celic, ki skrbijo za obrambo organizma pred okužbami.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Gabez vsebuje številne snovi, ki bi lahko preprečile razvoj raka. Čeprav je ta raziskava, je še vedno v zgodnjih fazah, morda prav gabez prinaša morebitni napredek v  odkrivanju naravnih načinov zdravljenja raka.

 

Podobni članki

Ključ do zdravih sklepov se skriva TUKAJ!

Ključ do zdravih sklepov se skriva TUKAJ!

Zdravje sklepov je bistvenega pomena, še posebej če smo v fazi prehajanja v zdrava leta. Pomagate si.."

Gabez (Symphytum officinale)

Gabez (Symphytum officinale)

Gabez vsebuje alantoin, snov znana po tem da granulira in tvori tvorbo celic. Odličen je pri uporabi.."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani