Članki in enciklopedije

Graviola (Annona muricata)

Graviola (Annona muricata)

Graviola (Annona muricata)

Graviola spodbuja delovanja imunskega sistema. Snovi, ki jih najdemo v njej, uničujejo proste radikale in poskrbijo za optimalno delovanje imunskega sistema. Ker vsebuje veliko vlaknin, si lahko z njo pomagamo tudi pri odpravljanju prebavnih težav. Spoznajte graviolo in si preberite celoten opis ...

Opis

Graviola

Latinsko ime:

Annona muricata

Uporabni del:

Vsi deli rastline, razen semen

Druga imena:

Bodeča anona

 

Splošni opis in zgodovina:

Graviola oziroma bodeča anona je hitrorastoče, majhno, zimzeleno drevo, ki lahko zraste v višino sedmih metrov. Natančen izvor rastline, ki uspeva v tropskih predelih Amerike, ni znan. Za rast in razvoj potrebuje visoko vlažnost in relativno tople zime. Temperature pod 5 °C lahko poškodujejo njene liste in veje, temperature pod 3 °C pa so lahko za drevo usodne. Okus sadeža mnogi opišejo kot kombinacijo jagode in ananasa, znan pa je tudi po svoji kremasti strukturi, ki spominja na banano ali kokos.

Sadež ima dolgo zgodovino uporabe v zdravstvene namene. V tradicionalni medicini so ga uporabljali za boj proti rahitisu; listje, lubje in korenine rastline pa so uporabljali za zdravljenje sladkorne bolezni.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Graviolo lahko zaužijemo na različne načine. Mesnato sredico lahko uživamo kar s pomočjo žlice, prav tako pa jo lahko narežemo na koščke in jo dodamo solatam ali sladicam. Izredno priljubljena je tudi pijača iz graviole, ki jo v Portoriku imenujejo carato, v Braziliji pa champola. Bogat, kremast sok lahko dobimo s stiskanjem sočne sredice sadeža. V Indoneziji surov sadež uporabljajo kot zelenjavo, iz njega pa pripravijo tudi juho. V Braziliji lahko graviolo najdemo tudi v nekoliko manj zdravi različici, saj jo tamkajšnji prebivalci pripravljajo tudi v praženi ali ocvrti obliki.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Graviola spodbuja delovanja imunskega sistema. Snovi, ki jih najdemo v njej, uničujejo proste radikale in poskrbijo za optimalno delovanje imunskega sistema. Ker vsebuje veliko vlaknin, si lahko z njo pomagamo tudi pri odpravljanju prebavnih težav. Z rednim uživanjem graviole preprečujemo nastanek zaprtja in hemoroidov.

Zaužitje mesnate sredice nas napolni z energijo in nam daje moč za telesno vadbo. Ker je sadež bogat s kalcijem in fosforjem, pomaga krepiti kosti ter preprečuje nastanek osteoporoze, poškodbe živcev, pripomore pa tudi k boljšemu zdravju srca.

Z izvlečkom iz graviolinih listov si lahko pomagamo pri odpravljanju bolečin v hrbtu in pri zdravljenju putike.

Preprečuje nastanek okužb, saj zavira rast virusov, bakterij in parazitov.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Prehranski dodatki, izdelani na osnovi izvlečka iz graviole se dandanes uporabljajo za lajšanje simptomov pri bolnikih z rakom. S pomočjo graviole lahko zmanjšamo tudi stranske učinke kemoterapije. Nujno pa je poudariti, da zeliščni dodatki niso nadomestki za tradicionalno zdravljenje raka.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov