Članki in enciklopedije

Klinčki (Syzygium aromaticum)

Klinčki (Syzygium aromaticum)

Klinčki (Syzygium aromaticum)

Nageljnove žbice spodbujajo zdravje zob in dlesni in so tradicionalno zdravilo za lajšanje zobobola, bolečih dlesni in bolečin, ki jih povzročajo ustne razjede. Spoznajte klinčke in si preberite celoten opis ...

Opis

Klinčki

Ime rastline:

Dišeči klinčevec

Latinsko ime:

Syzygium aromaticum

Uporabni del:

Posušeni cvetni popki

Druga imena:

Nageljnove žbice

 

Splošni opis in zgodovina:

Dišeči klinčevec uvrščamo v družino mirtovk. Je zimzeleno drevo, ki v višino doseže tudi do 12 metrov. Prepoznamo ga po usnjatih listih in cvetovih, ki so dolgi do 15 centimetrov. Rastlina izvira iz Moluških otokov, ki jih imenujemo tudi »dišavni otoki«. Posušeni cvetovi se uporabljajo kot začimba, ki jo imenujemo klinčki ali nageljnove žbice (oblika starinskega žeblja). Začimba je na voljo skozi vse leto.

Najstarejši klinčevec se nahaja na otoku Ternate, star pa je med 350 in 400 let. Sadike drevesa naj bi leta 1770 ukradel Francoz z imenom Poivre. Ta je sadike odnesel na Mauritius in kasneje na Zanzibar, ki je skupno ime dveh tanzanijskih otokov v Indijskem oceanu, nekoč največjih svetovnih proizvajalcev nageljnovih žbic.

Arheologi so odkrili klinčke v keramični posodi v Siriji, izvirali pa naj bi iz leta 1721 pred našim štetjem. V 3. stoletju pred našim štetjem je kitajski voditelj dinastije Han zahteval, da tisti, ki ga nagovarjajo, žvečijo klinčke in si tako osvežijo dah. Z njimi so trgovali tudi muslimanski mornarji in trgovci v srednjem veku.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Klinčke lahko uporabljamo cele ali mlete. Gre za začimbo, ki ima močan, oster okus in aromo. Uporabljamo jih za dodajanje okusa k omakam, juham, jedem z rižem, tradicionalno pa se uporabljajo v pripravi indijskih jedi. Preden jed postrežemo, moramo klinčke odstraniti, saj so tudi kuhani trdi, njihovo žvečenje pa lahko poškoduje zobe. Pogosto jih uporabljamo tudi za pripravo sladic. Odlični so v kombinaciji s cimetom ali muškatnim oreščkom.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Olje nageljnovih žbic lahko pomaga urediti prebavo, saj zmanjšuje nastajanje plinov v črevesju in napenjanje. Lajša nelagodje v želodcu in je učinkovito sredstvo proti slabosti, kolcanju in bruhanju.

Nageljnove žbice spodbujajo zdravje zob in dlesni in so tradicionalno zdravilo za lajšanje zobobola, bolečih dlesni in bolečin, ki jih povzročajo ustne razjede.

V Ajurvedski medicini se čaj iz klinčkov uporablja za lajšanje simptomov ali preprečevanje prehlada in gripe. Prav tako se uporablja kot ekspektorans (spodbuja izkašljevanje). Ker so klinčki naravno sredstvo, ki deluje proti mikrobom, jih lahko uporabljamo za krepitev imunskega sistema in se tako izognemo številnim okužbam.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Evgenol v nageljnovih žbicah pomaga ohraniti kostno gostoto, zmanjšuje izgubo kostne mase in ščiti kosti pred poškodbami.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov