Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Rdeči kvasni riž

Rdeči kvasni riž

Raziskave so pokazale, da dnevni odmerek 2,4 g rdečega kvasnega riža zniža holesterol za 20 %. Spoznajte rdeči kvasni riž in si preberite celoten opis...

Rdeči kvasni riž

 

Prednosti uživanja in vloga v telesu:

Rdeči kvasni riž je vrsta fermentiranega riža, ki se pridobiva z uporabo posebne vrste plesni (Monascus purpureus). Tradicionalno se ga pridobiva tako, da na skuhanem navadnem belem rižu vzgojijo plesen, ki ga obarva rdeče.

Rdeči kvasni riž vsebuje spojino monakolin K (statin) - enako učinkovino, ki jo najdemo v zdravilih za zniževanje holesterola na recept, kot je Lovastatin. Zaradi tega se pogosto uporablja kot alternativa zdravilom, ki pomagajo znižati raven holesterola in podpirajo zdravje srca. Preveč slabega (LDL) holesterola v krvi močno poveča nevarnost za nastanek bolezni srca in ožilja. 

Vsebuje tudi druge snovi, ki zavrejo delovanje HMG-CoA reduktaze, ki je izjemno pomembna v presnovi maščob. 


Priporočen dnevni odmerek:

V kliničnih študijah so preučevali odmerke od 200 do 4800 mg, ki običajno vsebujejo približno 10 mg monakolina. Večina proizvajalcev priporoča jemanje med 1.200 in 2.400 mg dnevno, razdeljeno na dva do tri odmerke.

 

Stranski učinki ali predoziranje:

Rdeči kvasni riž je varen za jemanje pri ljudeh, ki ga jemljejo največ 4,5 let. Ker vsebuje statine, lahko povzroči tudi stranske učinke, podobne tistim, ki jih povzročajo statinska zdravila, (poškodbe jeter, močne bolečine v mišicah in poškodbe mišic). Riž, ki ni pravilno fermentiran, lahko vsebuje citrinin – strup, ki povzroča poškodbe ledvic.

Ali ste vedeli?

Raziskave so pokazale, da dnevni odmerek 2,4 g rdečega kvasnega riža zniža holesterol za 20 %. Ugoden je bil tudi padec celokupnega holesterola na račun LDL holesterola in trigliceridov, medtem ko je vrednost HDL holesterola ostala enaka. 

Revija Medline Plus ameriškega združenja institutov za zdravje (National Institutes of Health) kot enega od najpomembnejših pozitivnih učinkov rdečega kvasnega riža izpostavlja izboljšano cirkulacijo krvi.

V kombinaciji z različnimi drugimi zelišči rdeči kvasni riž deluje protibolečinsko.
 

Podobni članki

Rožmarin (Rosmarinus officinalis)

Rožmarin (Rosmarinus officinalis)

Rožmarin je odlično sredstvo za lajšanje prebavnih motenj, ki odpravlja vetrove in krče v črevesju, .."

Rakitovec ali morska krhlika (Hippophae rhamnoides L.). 2.del

Rakitovec ali morska krhlika (Hippophae rhamnoides L.). 2.del

Morska krhlika ali rakitovec je rastlina z edinstveno maščobno kislino, ki skrbi za kakovost las, ko.."

Copyright © 2012 - 2021 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani