Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Robida (Rubus fruticosus)

Robida (Rubus fruticosus)

Robide vsebujejo velike količine vitamina C. Ena skodelica robid vsebuje kar 30,2 miligrama vitamina C, kar je polovica priporočene dnevne vrednosti po vitaminu C. Vitamin C je sestavni del nastajanja kolagena v kosteh, veznem tkivu in krvnih žilah. Spoznajte robide in si preberite celoten opis...

Robida

Latinsko ime:

Rubus fruticosus

Uporabni del:

List, plod, vršički poganjkov

Druga imena:

Korobida, ostroga, stružnica, črna malina

 

Splošni opis in zgodovina:

Robida je zanimiva rastlina z ostrimi trni in okusnimi plodovi. Poznamo več vrst robid, ki se med seboj precej razlikujejo, znane pa so tudi po dejstvu, da se med seboj izjemno pogosto tudi križajo. V Sloveniji poznamo kar 28 različnih vrst robid, na svetu pa obstaja več kot 170 vrst robid. Pogosto jo najdemo v gozdovih in na njihovih obronkih in sicer na območjih z milimi zimami. Robida ima zeleno steblo z ostrimi trni in 3 ali 7-delne pernate liste, ki lahko ostanejo na rastlini tudi v zimskem času. Cveti v času od maja pa vse do konca avgusta. Ker je nabiranje robid zaradi ostrih trnov precej zahtevno, se ga moramo lotiti na pravilen način.

Natančno poreklo robide je zelo težko izslediti, saj so robide danes razširjene po vsem svetu. Strokovnjaki predvidevajo, da izvirajo iz Azije in Evrope. Grki in Rimljani so jih uporabljali predvsem v medicinske namene, medtem ko so jih Američani uporabljali predvsem v prehrani. Rastlina se že več kot 2000 let uporablja za zdravljenje težav s črevesjem in zvišane telesne temperature.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Robida se je v preteklosti uporabljala za pripravo vseh vrst sladic.

Danes jo najpogosteje uporabljamo za pripravo čaja, marmelade, sokov, sirupa, tinkture, vina, likerja, kompotov, kisa in želeja.

Čaj lahko pripravimo iz posušenih listov robide (lahko ga pijemo ali samo grgramo). S toplim prevretkom, pripravljenim iz robid, lahko odpravimo afte in vnete ter boleče dlesni.

Pogosto jo uporabimo tudi za pripravo obkladkov in kopeli.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Robide vsebujejo velike količine vitamina C. Ena skodelica robid vsebuje kar 30,2 miligrama vitamina C, kar je polovica priporočene dnevne vrednosti po vitaminu C. Vitamin C je sestavni del nastajanja kolagena v kosteh, veznem tkivu in krvnih žilah. Pomaga nam lahko tudi pri zdravljenju ran, obnovi kože, absorpciji železa in pri preprečevanju nastanka skorbuta.

Vsebujejo tudi velike količine vlaknin, ki nam lahko pomagajo pri zmanjševanju slabega holesterola, spodbujanju gibanja črevesja, nadzorovanju ravni sladkorja v krvi z upočasnitvijo absorpcije sladkorja in zmanjševanju apetita.

Vitamin K, ki ga prav tako najdemo v robidah, nam pomaga pri nastajanju krvnih strdkov, zaradi česar preprečuje nastanek krvavitev. Ima tudi pomembno vlogo pri metabolizmu kosti.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Mangan, ki ga najdemo v robidah, nam lahko pomaga pri preprečevanju nastanka osteoporoze in pri zmanjševanju pogostnosti pojavljanja epileptičnih napadov.

 

Podobni članki

Rabarbara (Rheum altaicum)

Rabarbara (Rheum altaicum)

Rabarbara vsebuje zelo majhne količine maščob in holesterola, zaradi česar ne ogroža zdravja srca in.."

Rman (Achillea millefolium)

Rman (Achillea millefolium)

Zdravilne lastnosti rmana so znane že od nekdaj. Latinsko ime Achillea millefolium izhaja iz imena g.."

Copyright © 2012 - 2021 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani