Članki in enciklopedije

Sladki koren (Glycyrrhiza glabra)

Sladki koren (Glycyrrhiza glabra)

Sladki koren (Glycyrrhiza glabra)

Postopek zdravljenja s korenino golostebelnega sladkega korena je bil opisan celo v grobu egiptovskega faraona Tutankamona. Spoznajte sladki koren in si preberite celoten opis ...

Opis

Sladki koren


Latinsko ime:

Glycyrrhiza glabra

Uporabni del:

Korenina, olupljena ali neolupljena.

Druga imena:

Golostebelni sladki koren, likviricija


Splošni opis in zgodovina:

Sladki koren je polgrm in trajnica iz družine metuljnic (Fabaceae), ki v višino zraste do 2 metra. Ima olesenele podzemeljske dele, ki so v notranjosti rumeno obarvani in vijolične ali svetlo modre cvetove, ki so združeni v socvetja. Plod rastline je podolgovat. Sladki koren je bližnji sorodnik fižola in graha, čeprav njegov okus nekoliko spominja na janež, s katerim ni v sorodu. Grm domuje v Mali Aziji in na Kavkazu, raste pa tudi v Sredozemlju, na Balkanu in v Srednji Aziji.

Vse od leta 2800 pr.n.št. je izredno cenjen v kitajski tradicionalni medicini. V tibetanski medicini je veljal za vsestransko zdravilo. Postopek zdravljenja s korenino golostebelnega sladkega korena je bil opisan celo v grobu egiptovskega faraona Tutankamona.


Raba v prehrani in uporaba:

Izvlečki sladkega korena se uporabljajo v industriji sladkarij, v pivovarnah, proizvodnji likerjev in žganih pijač ter v tobačni industriji.


Uporaba v zdravstvene namene:

Sladki koren lajša želodčne težave in se uporablja za odpravljanje čira na želodcu ter pogostih vnetij želodca.

Skrbi tudi za zdravo kožo in lajša ekcem – uporabimo lahko gel, ki vsebuje sladki koren ali pa ga zaužijemo. Ima namreč antibakterijske lastnosti, zato je izredno uspešen pri reševanju dermatoloških težav.

Strokovnjaki so prepričani, da sladki koren spodbuja rast las in se uspešno bori proti plešavosti. Prav tako zmanjša pordelost in draženje lasišča, ki sta pogosta vzroka za prekomerno izpadanje las.

Pomaga pri težavah s sklepi – deluje podobno kot kortikosteroid, saj zmanjšuje vnetje. Poleg tega podpira sproščanje kortizola, ki zavira imunski sistem, olajša bolečino in zmanjša pogostost izbruhov artritisa.

Zaradi protibakterijskih lastnosti se lahko uporablja tudi za boj proti okužbam in vnetjem v ustih in grlu.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

V kombinaciji z nekaterimi drugimi zelišči se sladki koren uporablja za boj proti raku prostate. Zadnje raziskave kažejo, da lahko pomaga zavirati tumorske tvorbe in ubiti rakave celice.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov