Članki in enciklopedije

Smetlika (Euphrasia stricta)

Smetlika (Euphrasia stricta)

Smetlika (Euphrasia stricta)

V grški mitologiji je smetlika predstavljala veselje in milost, uporabljali pa so jo predvsem za zdravljenje težav z očmi. Tudi danes jo povezujemo z zdravilnimi lastnostmi, ki so koristne za naš vid. Spoznajte smetliko in si preberite celoten opis ...

Opis

Smetlika

 

Latinsko ime:

Euphrasia stricta

Uporabni del:

Vsi deli rastline

Druga imena:

Čistak, griževka, kopalca, mačkine dušice, oči matere božje, otavnica, premagalka, primožek, trava sv. Lucije, vidova trava, vres, zobnica, sirotica, očesnica, očesnik

 

Splošni opis in zgodovina:

Smetlika je polzajedavska rastlina oz. hemiparazit, ki zajeda trave, uvrščamo pa jo v družino pojalnikovk (Orobanchaceae). V višino lahko zraste do 30 centimetrov. Cvetovi so bele ali bledo vijolične barve, na njihovi površini pa se nahaja značilna rumenkasto obarvana lisa. Najdemo jo na vlažnih območjih, pogosto na sipinah, apnenčastih travnikih in ob gozdnih robovih. Smetlika izvira iz Evrope, vendar je danes razširjena tudi drugo po svetu.

V grški mitologiji je smetlika predstavljala veselje in milost, uporabljali pa so jo predvsem za zdravljenje težav z očmi. Tudi danes jo povezujemo z zdravilnimi lastnostmi, ki so koristne za naš vid. Čeprav je njeno ime grškega izvora, je zdravnika Plinij in Dioskorid nikoli nista omenila. Prvič je bila omenjena v 14. stoletju, natančneje leta 1305 in sicer v knjigi Liticum Medicina.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Smetlika je brez vonja in ima značilen grenak okus. V zdravilne namene uporabljamo predvsem sok rastline. Posušena zelenkasta trava je sestavni del britanskega zeliščnega tobaka, ki je najbolj koristen pri kroničnih bronhialnih prehladih.

Če želimo pripraviti čaj iz smetlike, dodamo 2–3 g posušenega zelišča v manjšo količino vrele vode. Po 5–10 minutah čaj precedimo. S smetlikinim čajem lahko okrepimo naš imunski sistem.

V 12. stoletju je sv. Hildegard priporočala uporabo obkladkov iz smetlike in sicer v namen lajšanja bolečine in zdravljenja vnetja očesne veznice. Za pripravo obkladka potrebujemo 1–2 žlički smetlike in ¼ litra mrzle vode. Zelišče narežemo, prelijemo z vodo in pristavimo. Ko voda zavre, odstavimo in počakamo 2 minuti, nakar poparek precedimo. Na boleče mesto ali vneto oko ga nanesemo s pomočjo kosa vate, ki ga pomočimo v poparek.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Smetlika se že stoletja uporablja pri zdravljenju številnih bolezni. Uporabimo jo lahko za zdravljenje težav z očmi, med drugim pri vnetju očesne veznice in veke ter kataraktu. V pomoč nam je lahko tudi pri zdravljenju težav z dihali, vključno z bronhitisom, prehladom, sinusitisom in alergijami. Zaradi vsebnosti številnih zdravilnih spojin si lahko s smetliko pomagamo tudi pri težavah s kožo, npr. pri aknah in strijah.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Smetlika vsebuje flavonoide in beta karotene, ki lahko pomagajo krepiti spomin.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov