Članki in enciklopedije

Sivka (Lavandula)

Sivka (Lavandula)

Sivka (Lavandula)

Splošno znan je pomirjevalen učinek na živčevje, zaradi katerega lahko sivko uporabljamo za zdravljenje nevroloških težav, kot so migrene, stres, anksioznost in depresija. Spoznajte sivko in si preberite celoten opis ...

Opis

Sivka

 

Latinsko ime:

Lavandula

Uporabni del:

Cvetoča zel, cvetovi, listi

Druga imena:

Kofendel, lavandel, lavandula, sivač, špiknada

 

Splošni opis in zgodovina:

Sivka je rod zimzelenih grmičastih rastlin, v katerega uvrščamo kar 47 različnih vrst rastline. Številne pripadnice rodu se v zmernih podnebnih razmerah gojijo kot okrasne rastline na vrtu, nekatere vrste pa se uporabljajo tudi v kulinariki in zeliščni medicini. Najbolj razširjena vrsta je Lavandula angustifolia.

Oblika listov rastline je odvisna od vrste. Pri pogosto gojenih vrstah sivk so listi preprosti, pri drugih vrstah pa so zobati, z razsekanimi robovi. Nekateri izmed njih so prekriti z dlačicami, ki vsebujejo eterična olja. Cvetovi sivke so lahko vijolični, modri ali lila, nekatere vrste sivke pa imajo tudi črno-vijolične ali rumenkasto obarvane cvetove. Najdemo jih v klasju, ki je podobno socvetjem. Rastlina cveti v juliju in avgustu.

Sivka ima kar 2.000-letno zgodovino uporabe. Egipčani so jo uporabljali v procesu mumifikacije, iz nje pa so pripravljali tudi parfume in druga kozmetična sredstva. O parfumih iz sivke so veliko vedeli tudi stari Grki, njihovo znanje o sivki pa so prevzeli tudi Rimljani. V času renesanse so rastlino uporabljali kot zaščito pred okužbami.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Pri uporabi sivke v prehrani moramo biti pozorni na vrsto sivke. Najpogosteje uporabljamo liste rastline, izjema pa niso niti cvetovi, ki zaradi vsebnosti sladke dišave živilom dodajo sladek okus. Sivko lahko pri pripravi jedi dodajamo v sveži ali posušeni obliki. Če želimo sivko za kulinarično uporabo posušiti, jo moramo odrezati ob odprtju cvetov.

Pogost način priprave je izdelava sivkinega olja.

Odličen je tudi sivkin čaj, ki ima pomirjevalni učinek. Za pripravo potrebujemo 20 g cvetov sivke in 20 g prave mete. Zavremo liter vode, dodamo zelišča in pustimo stati 5 minut. Čaj precedimo, uživamo pa ga 3-krat dnevno.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Sivkino olje je odlično sredstvo, ki nas lahko zaščiti pred različnimi okužbami, vključno z gripo.

Splošno znan je pomirjevalen učinek na živčevje, zaradi katerega lahko sivko uporabljamo za zdravljenje nevroloških težav, kot so migrene, stres, anksioznost in depresija. Sivkino olje naj bi prav tako zmanjševalo simptome in tveganje za nastanek Alzheimerjeve bolezni.

Aromaterapija, pri kateri uporabljamo sivko, izboljšuje razpoloženje.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Nedavno izvedena študija je pokazala, da dnevni vnos 80 mg eteričnega olja sivke v kapsulah lajša tesnobo, motnje spanja in depresijo.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov