Članki in enciklopedije

Zeleni čaj

Zeleni čaj

Zeleni čaj

Zeleni čaj povečuje presnovo in pomaga telesu, da kuri maščobe približno štirikrat hitreje od povprečja. Spoznajte zeleni čaj in si preberite celoten opis...

Opis

Zeleni čaj


Kaj je zeleni čaj?

Zeleni čaj je čaj, ki je narejen izključno iz listov čajevca (Camellia sinensis), ki so bili izpostavljeni minimalni oksidaciji med pridelavo. Izvira iz Kitajske, od koder ga je na Japonsko prinesel nek japonski budistični duhovnik (zato ga mnogi poimenujejo japonski čaj). Svoje ime je dobil po smaragdno zeleni barvi, ki nastane pri varjenju nepredelanih in nefermentiranih čajnih listov. 


Kakšna je razlika med zelenim in črnim čajem?

Razlika med zelenim in črnim čajem je zgolj v proizvodnem procesu. Medtem ko je črni čaj podvržen fermentaciji, zaradi katere spremeni svojo barvo in okus, zeleni čaj ostane nepredelan in ohrani svojo barvo. Zeleni čaj prav tako gojijo na višjih nadmorskih višinah, natančneje v gorskih regijah Vzhodne Azije. Nekaj zelenega čaja še vedno berejo ročno, med ljudmi pa celo velja prepričanje, da so ročno izbrani čaji manj grenki in dajejo slajši, močnejši okus. Na okus lahko sicer vplivajo tudi drugi dejavniki, kot sta podnebje in tla.


Sencha – najbolj priljubljen japonski zeleni čaj

Sencha (senča) je najbolj priljubljen japonski zeleni čaj visoke kvalitete.  predstavlja kar 80% vsega čaja, ki ga proizvedejo na Japonskem. Tradicionalno ga postrežejo, kadar pridejo gostje, pripravijo pa ga po tradicionalnem obredu, ki se mu reče senchado. Je bistro rumene/zelene barve in ima sladek, travnat, rahlo adstringentni okus.


Matcha za energijo, ki traja

Matcha je narejena iz listov zelenega čaja, gojenih v senci. Listi imajo visoko vsebnost klorofila, zaradi česar so živo zelene barve. Okus matche je lahek in sladek, zato ga danes pogosto dodajamo sladicam in sladkim napitkom. 


Koliko kofeina vsebuje zeleni čaj?

Zeleni čaj vsebuje kofein, a je njegova količina odvisna od sorte in blagovne znamke. Skodelica zelenega čaja vsebuje manj kofeina kot skodelica kave (ena skodelica zelenega čaja vsebuje približno 35 - 80 mg kofeina medtem ko ga skodelica kave vsebuje 100 - 400 mg), vendar kljub temu lahko deluje kot poživilo. Mnogi trdijo, da uživanje zelenega čaja poveča energijsko raven, koncentracijo in izboljša razpoloženje.


Prednosti uživanja zelenega čaja

Sprošča um

Več tisočletij so zeleni čaj uporabljali kitajski daoisti in japonski zen budistični menihi kot sredstvo za sprostitev in meditacijo. Danes vemo, da lahko višje stanje zavesti dosežemo zaradi aminokisline L-teanin, ki se nahaja v listih zelenega čaja. 


Izboljša spomin in sposobnost koncentracije

Drug stranski učinek L-teanina je proizvodnja dopamina in serotonina. Ti dve kemikaliji pomagata izboljšati razpoloženje, spomin in spodbujata koncentracijo.


Poveča raven energije in vzdržljivost

Samuraji, plemeniti bojevniki srednjeveške in zgodnje moderne Japonske, so pili zeleni čaj tik pred vstopom v bitko in sicer zaradi energijskih lastnosti čaja. Skodelica zelenega čaja lahko poveča nivo energije za kar 6 ur, po zaužitju pa ne izkusimo nobenega običajnega stranskega učinka stimulansov, kot sta živčnost in hipertenzija.


Pomaga pri izgorevanju kalorij

Zeleni čaj povečuje presnovo in pomaga telesu, da kuri maščobe približno štirikrat hitreje od povprečja. 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.