Članki in enciklopedije

Rdeči kvasni riž

Rdeči kvasni riž

Rdeči kvasni riž

Raziskave so pokazale, da dnevni odmerek 2,4 g rdečega kvasnega riža zniža holesterol za 20 %. Spoznajte rdeči kvasni riž in si preberite celoten opis ...

Opis

Rdeči kvasni riž

 

Prednosti uživanja in vloga v telesu:

Rdeči kvasni riž je vrsta fermentiranega riža, ki se pridobiva z uporabo posebne vrste plesni, Monascus purpureus. Tradicionalno se ga pridobiva tako, da na skuhanem navadnem belem rižu vzgojijo plesen, ki ga obarva rdeče.

Rdeči kvasni riž vsebuje spojino monakolin K (statin), ki jo najdemo tudi v zdravilih za zniževanje holesterola na recept, kot je Lovastatin. Zaradi tega se pogosto uporablja kot alternativa zdravilom, ki pomagajo znižati raven holesterola in podpirajo zdravje srca. Preveč slabega (LDL) holesterola v krvi močno poveča nevarnost za nastanek bolezni srca in ožilja.

Vsebuje tudi druge snovi, ki zavirajo delovanje HMG-CoA reduktaze, ki je izjemno pomembna v presnovi maščob. 

 

Stranski učinki ali predoziranje:

Rdeči kvasni riž je varen za jemanje pri ljudeh, ki ga jemljejo največ 4,5 let. Ker vsebuje statine, lahko povzroči tudi stranske učinke, podobne tistim, ki jih povzročajo statinska zdravila, med drugim poškodbe jeter, močne bolečine v mišicah in poškodbe mišic. Riž, ki ni pravilno fermentiran, lahko vsebuje citrinin – strup, ki povzroča poškodbe ledvic.

Ali ste vedeli?

Raziskave so pokazale, da dnevni odmerek 2,4 g rdečega kvasnega riža zniža holesterol za 20 %. Ugoden je bil tudi padec celokupnega holesterola na račun LDL holesterola in trigliceridov, medtem ko je vrednost HDL holesterola ostala enaka. 

Rdeč kvasni riž ugodno vpliva na cirkulacijo krvi, v kombinaciji z različnimi drugimi zelišči pa deluje protibolečinsko.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.