Članki in enciklopedije

Regrat (Taraxacum officinale)

Regrat (Taraxacum officinale)

Regrat (Taraxacum officinale)

Regrat je staro ljudsko zdravilo, ki vsebuje veliko vitaminov in rudnin. Mnogi ljudje so prepričani, da vpliva na upočasnitev procesa staranja. Zaradi vsebnosti grenčin ima močne diuretične lastnosti. Spoznajte regrat in si preberite celoten opis ...

Opis

Regrat

 

Latinsko ime:

Taraxacum officinale

Uporabni del:

Korenina, zel

Druga imena:

Škržažouba, krneriga, regvat, regrad, rumeni regrat, mlečec, virgrad, žoltenica, jajčar, solatnik

 

Splošni opis in zgodovina:

Regrat je zelnata trajnica, ki jo najpogosteje najdemo na travnikih in ob poteh v zmerno toplih območjih severne poloble. Ime regrat izvira iz francoske besede, ki pomeni »levji zob«. Regrat ima majhne cvetove, zbrane v sestavljeno cvetno glavo. Pritlični listi se pojavijo zgodaj spomladi. Rastlina ima votlo steblo, v katerem se nahaja mleček. Cvetovi so rumene barve, pojavijo se v drugi polovici aprila in v začetku maja, včasih pa lahko cvetove opazimo že ob koncu meseca marca. Regratovo lučko tvori večje število semen, ki potujejo s pomočjo vetra – gre za zelo hiter način razmnoževanja.

Prva omemba regrata kot zdravilnega zelišča izhaja iz 10. oz. 11. stoletja, in sicer iz Arabije. Nekateri strokovnjaki navajajo, da je bila uporaba regrata zabeležena že v Starem Rimu. V Evropi se je prvič pojavil v 13. stoletju.

Korenine regrata so v Indiji pogosto uporabljali za zdravljenje težav z jetri.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Še posebej uporabni so regratovi listi, ki se za razliko od cvetov in korenin ne uporabljajo le v zdravstvene namene, temveč so primerni tudi za uporabo v kulinariki. Nabiramo jih v času pred cvetenjem rastline, najpogosteje aprila.

Regratov čaj si lahko pripravimo kot poparek iz 5–10 gramov posušenih regratovih listov, za pripravo čaja pa lahko uporabimo tudi 8 gramov posušenih regratovih korenin. Uživamo ga lahko do trikrat dnevno.

Če se želimo znebiti kašlja, si lahko pripravimo tudi regratov sirup, za katerega uporabimo cvetove rastline.

V kulinariki regratove liste pogosto uporabimo za pripravo okusne in osvežilne solate, ki čisti kri in tako spodbuja čiščenje celotnega organizma.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Regrat je staro ljudsko zdravilo, ki vsebuje veliko vitaminov in rudnin. Mnogi so prepričani, da vpliva na upočasnitev procesa staranja. Zaradi vsebnosti grenčin ima močne diuretične lastnosti, kar pomeni, da spodbuja odvajanje odvečne vode iz telesa.

K tradicionalni uporabi regrata uvrščamo tudi uporabo pri motnjah v delovanju ledvic, težavah s celulitom in prekomerni telesni teži.

Je odlično sredstvo, ki se bori proti degeneraciji rumene pege, zato ga lahko uporabljamo za krepitev očesnega zdravja in doseganje boljšega vida.

Pripomore k razraščanju zdravih probiotičnih bakterij v črevesju, zato lahko z njegovo pomočjo vplivamo tudi na izboljšanje prebave.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Regrat je učinkovito sredstvo za boj proti rakavim spremembam v telesu.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.