Članki in enciklopedije

Magnezijev klorid

Magnezijev klorid

Magnezijev klorid

V primerjavi z manj topnimi oblikami magnezija se magnezijev klorid skoraj v celoti absorbira v črevesju. Spoznajte magnezijev klorid in si preberite celoten opis...

Opis

Magnezijev klorid


Kaj je magnezijev klorid?
Magnezijev klorid, znan po kemijski formuli MgCl2, je vrsta soli, ki se uporablja kot prehranski dodatek. Naravno prisoten je v morski vodi, pogosto pa ga pridobivajo iz slanih jezer – zlasti iz Velikega slanega jezera v severnem Utahu ter Mrtvega morja med Jordanijo in Izraelom, kjer vsebnost magnezijevega klorida sega tudi do 50%. 

Gre torej za eno od oblik magnezija, ki jih je dovoljeno uporabljati v živilih in prehranskih dopolnilih in se izmed vseh oblik magnezija (glicinat, malat, oksid, sulfat itd.) najpogosteje uporablja v te namene.


Zakaj potrebujemo magnezij?
Magnezij je življenjsko pomembno hranilo, ki nam pomaga ohraniti splošno zdravje. Odgovoren je za več kot 300 biokemičnih reakcij v telesu, vključno z uravnavanjem krvnega sladkorja, krvnega tlaka ter delovanja mišic in živcev. Prav tako je bistvenega pomena za proizvodnjo beljakovin, kostnih mineralov in DNK.


Kaj se zgodi, če nam primanjkuje magnezija?
Čeprav je pomanjkanje magnezija pogosto subklinično (kar pomeni, da poteka brez očitnih simptomov), se lahko manifestira preko splošnih ali nespecifičnih simptomov, kot so utrujenost, šibkost, depresija, nehoteni trzaji in aritmija (nepravilen srčni utrip).

Kronično pomanjkanje magnezija je tesno povezano s širokim razponom zdravstvenih težav, vključno z astmo, migreno, diabetesom tipa 2, metaboličnim sindromom, hipertenzijo, aterosklerozo, osteoporozo in rakom debelega črevesa.


Zakaj je magnezijev klorid najboljša obstoječa oblika magnezija?

Magnezijeve soli, kot je magnezijev klorid, lažje odpravijo pomanjkanje magnezija, ker se lahko raztopijo v vodi. V primerjavi z manj topnimi oblikami magnezija se magnezijev klorid skoraj v celoti absorbira v črevesju, kar poveča njegovo biološko uporabnost v krvi.

Glede na študijo iz leta 2017, objavljeno v reviji Current Nutrition and Food Science, znaša biološka uporabnost magnezijevega klorida (in drugih magnezijevih soli, kot so magnezijev aspartat, glukonat, citrat in laktat) med 50% in 67%. Organske soli, kot je magnezijev klorid, so nekoliko učinkovitejše od anorganskih soli.

Pri katerih težavah si lahko pomagamo z magnezijevim kloridom?

  • V primeru podhranjenosti.
  • Pri dieti z nizko vsebnostjo magnezija.
  • Kadar se soočamo s hudo drisko in bruhanjem.
  • Pri kroničnih črevesnih težavah, kot sta Chronova bolezen in celiakija.
  • V obdobju nosečnosti in dojenja.
  • Pri slabo nadzorovani sladkorni bolezni.
  • V primeru alkoholizma.
  • V obdobju jemanja diuretikov.
  • Pri težavah s ščitnico.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.