Članki in enciklopedije

Kalcij - za močne kosti!

Kalcij - za močne kosti!

Kalcij - za močne kosti!

Kosti v človeškem telesu vsebujejo 99% kalcija. Preostanek telo potrebuje za izločanje določenih hormonov in normalno delovanje srca ter živčnega sistema.

Opis

Kalcij (calcium) je kemični element s simbolom Ca in vrstnim številom 20. Kalcij je svetlo siva zemljoalkalijska kovina, ki se uporablja kot reducent pri pridobivanju torija, cirkonija in urana. Je peti najpogostejši v zemeljski skorji. Nujno je potreben za življenje organizmov, posebej v fiziologiji celice.

 

Kalcij je eden izmed mnogih mineralov, ki jih človeško telo nujno potrebuje za pravilno delovanje in ohranjanje zdravja.

 

Kalcij ima pomembno vlogo pri gradnji kosti v človeškem telesu in ohranjanju njihove trdnosti. Kosti v človeškem telesu vsebujejo 99% vsega kalcija, ki ga imamo v telesu. Preostanek ga telo potrebuje za izločanje določenih hormonov in encimov in normalno delovanje srca ter živčnega sistema

 

Evropska agencija za varnost hrane, EFSA, je za živila, ki so bogat vir kalcija, odobrila naslednje trditve, ki se lahko uporabljajo na označbah živil:

- prispeva k normalnemu strjevanju krvi,

- prispeva k sproščanju energije pri presnovi,

- prispeva k delovanju mišic,

- prispeva k normalnemu prenosu živčnih impulzov,

- prispeva k normalnemu delovanju prebavnih encimov,

- ima vlogo pri delitvi in specializaciji celic,

- je potreben za ohranjanje zdravih kosti,

- je potreben za ohranjanje zdravih zob.

 

Koliko kalcija morate zaužiti?

Inštitut za medicino je določiti ustrezen vnos (RDA) za kalcij. Ki ga je priporočljivo zaužiti z prehrano. Zdravniki lahko priporočijo višje odmerke.

Kalcij: Zadosten vnos (RDA)

0-6 mesecev 210 mg / dan

7-12 mesecev, 270 mg / dan

1-3 let 700 mg / dan

4-8 let 1000 mg / dan

9-18 let 1.300 mg / dan

19-50 let 1.000 mg / dan

51 let in do 1200 mg / dan (ženske) 1000 mg / dan (moški)

Ženske, ki so noseče ali dojijo, ne potrebujejo dodatnega kalcija po zgoraj omenjenih priporočilih.

 

Na splošno velja, da je najbolje uživanje kalcija s hrano. Za boljšo absorpcijo, ne zaužijte več kot 500 miligramov naenkrat. Raje razdelite v več odmerkov tekom dneva. Da telo izkoristiti kalcij pravilno, morate dodatno zaužiti dovolj vitamina D in magnezija.

 

 

Pomanjkanje kalcija se lahko kaže kot:

- osteoporoza,

- bolečine v mišicah in hrbtenici,

- oslabljeno zdravje nohtov, las in kože.

 

Največ kalcija v prehrani najdemo v ohrovtu, regratu, špinači, zelju, oreščkih, mlečnih izdelkih, acai jagodah, figah, slivah, borovnicah, jagodah itd..

 

Koralni kalcij

Večina produktov koralnega kalcija izhaja iz japonska Okinaww. V zadnjem času pa zasledimo tudi brazilsko, indijsko in karibsko poreklo. Največkrat ga najdemo v kombinaciji z vitaminom D, ki poskrbi za pravilno absorbacijo kalcija v celice.

 

Prednosti uživanja kalcija iz koral:

- korale so v pretežno organski obliki in jih zato telo hitreje ter enostavneje absorbira.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov