Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Železo lahko pripomore k povečanju energije pri otrocih

Železo lahko pripomore k povečanju energije pri otrocih

Železo je mineral, ki ga otrokom najpogosteje primanjkuje, zato prihaja do razdražljivosti, kronične utrujenosti in motenj koncentracije. 

Železo lahko pripomore k povečanju energije pri otrocih


Železo je bistvenega pomena za normalen razvoj otroka, njegovo pomanjkanje pa lahko negativno vpliva na zdravje in rast otroka ter povzroči slabokrvnost. Otroka oskrbuje z energijo, da lahko teče in se igra, hkrati pa spodbuja koncentracijo. Zanimiv podatek je, da je železo mineral, ki ga otrokom najpogosteje primanjkuje, zato prihaja do razdražljivosti, kronične utrujenosti in motenj koncentracije. 


Kaj se zgodi, če otrok ne zaužije dovolj železa?
Nizka vsebnost železa v krvi lahko povzroči anemijo zaradi pomanjkanja železa. Otroci z anemijo so neprestano utrujeni in pogosteje obolevajo. Kadar je raven železa pri otroku nizka, njegova kri v celice prenaša manj kisika, zato se pojavijo tipični simptomi slabokrvnosti:

  • Utrujenost,
  • bledica,
  • neječnost,
  • slaba koncentracija,
  • razdražljivost,
  • zaostajanje v rasti in razvoju.

 

Pomanjkanje je pogostejše pri otrocih, ki so izbirčni in se največkrat pojavi po 6. mesecu starosti.


Koliko železa potrebuje otrok?
Količina železa, ki jo potrebuje otrok, je odvisna od njegove starosti.

Dojenček do 6. meseca starosti iz materinega mleka pridobi zadostno količino železa, nato pa se njegova zaloga izprazni, zato ga je potrebno dodajati v obliki prehranskega vira ali dopolnila. 


Otroci od 7. do 12. meseca starosti potrebujejo 11 mg železa dnevno, od 1. leta do 3 let 7 mg železa dnevno in od 4 do 8 let 10 mg dnevno.


Katera živila vsebujejo železo?
Največ železa vsebujejo brokoli, leča, zelje, jagode, brstični ohrovt, krompir, grah, paradižnik in rdeče meso. Da bi se železo v telesu lahko absorbiralo, telo potrebuje tudi vitamin C, ki ga najenostavneje pridobimo iz limoninega ali pomarančnega soka.


Kako poteka zdravljenje v primeru pomanjkanja železa pri otroku?
Če se otrok sooča s pomanjkanjem železa, bo njegov pediater predpisal jemanje prehranskih dopolnil, ki ga vsebujejo. Poleg tega je potrebno lajšati simptome, ki se lahko pojavijo zaradi pomanjkanja železa, vključno z zaprtjem, slabostjo in bruhanjem. V kombinaciji z jemanjem prehranskega dopolnila povečamo tudi vnos hrane, bogate z železom.


Pomanjkanju železa so izpostavljeni dojenčki, malčki, predšolski otroci in najstniki, predvsem zato, ker v primeru neuravnotežene prehrane ne zadovoljijo potreb svojega telesa po železu. 

 

Podobni članki

Kako zagotoviti otrokom dovolj hranil za učenje?

Kako zagotoviti otrokom dovolj hranil za učenje?

Starši so otrokovi vzorniki, zato se prehranske navade, ki jih imajo starši, odražajo pri otroku. St.."

Pomanjkanje energije pri otrocih

Pomanjkanje energije pri otrocih

Ko se otrok ves čas pritožuje, da je utrujen in ko prične utrujenost ovirati vsakodnevne aktivnosti,.."

Copyright © 2012 - 2021 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani