Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Rakitovec ali morska krhlika (Hippophae rhamnoides L.). 2.del

Rakitovec ali morska krhlika (Hippophae rhamnoides L.). 2.del

Morska krhlika ali rakitovec je rastlina z edinstveno maščobno kislino, ki skrbi za kakovost las, kože, nohtov, zdravje možganov in želodca. Preverite.

Morska krhlika, bolj znana pod imenom »rakitovec«, je rastlina z oranžno obarvanimi jagodami, ki vsebuje edinstveno maščobno kislino. Je edina znana rastlina, ki vsebuje vse štiri esencialne maščobne kisline. Študije kažejo, da omega-7 maščobne kisline prispevajo k zdravi koži, nohtom in lasem, krepijo kardiovaskularno funkcijo, spodbujajo zdravje možganov in izboljšajo gastrointestinalno zdravje. Sadje in semena morske krhlike vsebujejo obsežno paleto antioksidantov. Morska krhlika se uporablja za zdravljenje ran, opeklin, ekcemov in razjed na sluznici. Tradicionalno se uporablja za zdravljenje abscesov, pljučnih bolezni, kašlja, prehlada, vročine, vnetij, zaprtja, tumorjev in ginekoloških obolenj.


Znanstvene študije kažejo, da v morski krhliki poleg esencialnih maščobnih kislin najdemo tudi karotenoide, tokoferole in fitosterole. Vsebuje alfa in beta karotene, likopen, kriptoksantin, zeaksantin in astaksantin.


Adaptogenične lastnosti: Raziskave so pokazale, da jemanje izvlečka rakitovca izboljša hormonalno-metabolični status v organizmu, ki je pod vplivom stresa. Prav tako je rakitovec normaliziral funkcijo nevro-endokrinološkega sistema z
vplivanjem na proizvodnjo glukokortikoidov in s povečanjem občutljivosti hipotalamusa.


Zdravje srca in ožilja: Bogata koncentracija nenasičenih maščobnih kislin, fitosterolov, karotenoidov in flavonoidov v semenih morske krhlike ima pozitivne učinke na srčno-žilni sistem.


V študiji, opravljeni na živalih, so preučevali učinke morske krhlike na žile v steni levega prekata, hematološke parametre, kardiovaskularne zmogljivosti in sestavine plazme. Pri živalih, ki so uživale dodatke morske krhlike, so se izboljšali presnovni procesi, krvni tlak pa se je zmanjšal.


Možganski edem predstavlja velik problem pri poškodbah centralnega živčnega sistema, kot so možganska kap, poškodbe glave in višinske bolezni. Semena morske krhlike ščitijo pred hipoksijo.

 

Redno uživanje jagod morske krhlike zmanjša raven C-reaktivnega proteina, povezanega z vnetji, diabetesom in boleznimi srca.


Zdravilni učinki za kožo: Rastlinski karotenoidi v morski krhliki ščitijo rastlino pred poškodbami prostih radikalov in sončno svetlobo. Isti karotenoidi in flavonoidi nudijo podobno zaščito za ljudi. Zaščitijo nas pred UV svetlobo in povečujejo pigmentacijo kože.


Odmerjanje
Na voljo je več razredov olja morske krhlike. Nizko razredna olja se uporabljajo predvsem v kozmetični industriji, medtem ko so višji razredi primerni za notranjo uporabo. Bolj koncentrirana olja vsebujejo večje število karotenoidov.

Pri notranji uporabi olja je pomembno, da izberete najvišji razred in da upoštevate tudi svežino proizvoda. Olje morske krhlike je varno za uporabo in ga telo dobro prenaša, v kolikor se uporablja v okviru priporočenega dnevnega odmerka (1-3 ml koncentriranega olja).

 

Podobni članki

Težave s holesterolom?

Težave s holesterolom?

Živila, ki so živalskega izvora in tiste, ki vsebujejo veliko sladkorja, so lahko dejavnik tveganja .."

Prednosti uživanja rakitovca ali pasjega trna

Prednosti uživanja rakitovca ali pasjega trna

Rakitovec deluje kot močan antioksidant in zato deluje na celice kot pomlajevalno sredstvo. Varuje i.."

Copyright © 2012 - 2021 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani