Članki in enciklopedije

Wakame

Wakame

Wakame

Wakame se zelo pogosto uporablja za pripravo juh, pogosta pa je tudi uporaba v kozmetiki, saj ima alga zelo blagodejne učinke na kožo. Spoznajte wakame in si preberite celoten opis.

Opis

Wakame


Kratek opis:
Wakame morske alge imajo številne ugodne učinke na naše zdravje zaradi visoke vsebnosti bistvenih vitaminov in mineralov. Skrbijo za zdravje dojenčkov, ščitijo naše srce, preprečujejo razvoj raka in prispevajo k povečanju telesne energije. Poleg tega pomagajo zmanjšati holesterol, izgubiti odvečno telesno težo, izboljšati zdravje kože, vzdrževati hormonsko ravnovesje in celo krepiti kosti. 


Wakame je morska trava, ki je že zelo dolgo časa del japonske kuhinje. Pravzaprav so rjave alge pogosto del prehrane, saj imajo odličen, rahlo slan okus, kombiniran s sladkim. Zelo pogosto se iz Wakame alge pripravljajo juhe in solate. Zaradi številnih koristi za zdravje morske alge Wakame v zadnjem času postajajo zelo priljubljene.


Wakame alga vsebuje zelo malo kalorij, vendar je bogata z vitamini in minerali. Vsebuje bistvene minerale, kot so kalcij, železo, jod in magnezij, ki zagotavljajo številne koristi za zdravje. Vsebuje tudi vitamine A, C, E, K in B. V njej se skrivajo še lignani in fukoksantin.


Indikacije za uporabo:

 • Znižuje raven holesterola. Wakame vsebuje fukoksantin, ki zmanjšuje kopičenje maščob in spodbuja proizvodnjo DHA (maščobne kisline, ki znižuje raven slabega holesterola v telesu). Posledično zmanjšuje tveganje za nastanek ateroskleroze in srčnih bolezni.
 • Prispeva k več energije. Wakame vsebuje magnezij in železo. Magnezij izboljšuje metabolizem, uravnava proizvodnjo encimov in proizvajanje telesnih hormonov. Železo pomaga pri proizvodnji rdečih krvnih celic in hemoglobina, s tem pa prispeva k večji energiji.
 • Preprečuje nastanek osteoporoze. Wakame vsebuje veliko kalcija, zato se lahko z njeno pomočjo borimo proti boleznim kosti, kot sta osteoporoza in osteopenija. 
 • Prispeva k zdravi ščitnici. Wakame vsebuje jod, ki je ključnega pomena za proizvodnjo ščitničnega hormona. Ta hormon je odgovoren za uravnavanje številnih procesov v našem telesu in pomaga pri proizvodnji energije. Pomanjkanje joda povzroči okvaro ščitnice.

 

Priporočilo za uporabo:
Wakame se zelo pogosto uporablja za pripravo juh, pogosta pa je tudi uporaba v kozmetiki, saj ima alga zelo blagodejne učinke na kožo. Kdor Wakame ne želi uporabljati v jedeh, lahko poseže po prehranskih dopolnilih. 


Stranski učinki:
Prevelik odmerek Wakame je lahko škodljiv za zdravje. Alga namreč vsebuje veliko količino natrija, ki lahko deluje proti kaliju in tako zniža krvni tlak.


Kontraindikacije:
Uživanju se morajo izogibati posamezniki, ki se soočajo z znižanim krvnim tlakom.


Ali ste vedeli?

 • Alga Wakame je del miso juhe.
 • Alga se v kulinariki odlično ujame s kumarami in kisom.
 • Wakame je idealna priloga k testeninam ali ribam.
 • Najdemo jo v azijskih trgovinah in trgovinah z zdravo prehrano.
 • Kosi Wakame so majhni in temno obarvani, vendar se zmehčajo po stiku z vodo.
 • Na tržišču je mogoče dobiti tudi ekološko pridelano algo.
 • Iz alge lahko pripravimo zelo okusno pecivo. 
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.