Članki in enciklopedije

Kopriva - prednosti uživanja

Kopriva - prednosti uživanja

Kopriva - prednosti uživanja

Koprive so bogat vir hranilnih snovi, še posebej kalcija, ki vsebujejo 5 krat več kot mleko, vsebuje pa tudi snovi, ki znižujejo raven sladkorja.

Opis

Koprive skoraj zagotovo pozna vsak izmed nas, saj rastejo tudi v Sloveniji in skoraj pred vsako hišo. Prvič ste se najbrž srečali podobno kot večina, s pekočimi »piki« mehuri, ki jih kopriva pusti ob dotiku.

Pri nas uspevata velika in mala kopriva. Najbolj priporočljivo je nabirati veliko (ki zraste do 1,5 m) saj vsebuje več koristnih sestavin na telo. Nabiramo jo spomladi ali jeseni, ko so še mlade.

 

KOPRIVA V PREHRANI

Koprive lahko nabiramo v velikih količinah in jih nato uporabimo za sušenje, kuhanje, zamrzovanje, solate, smootije, podobno kot špinačo, juhe, prikuhe, namaze. Lahko jo tudi sočimo a za to potrebujemo dober polžast sokovnik, takšen sok pa je zelo močan, zato ga pijemo le v manjših količinah, pomešanega s kakšnim drugim sveže iztisnjenim zelenjavnim sokom.

Pri kuhanju moramo biti pozorni na vodo v kateri so se koprive kuhale, saj je polna rudninskih snovi in se jo splača tudi popiti.

 

PREDNOSTI UŽIVANJA ALI UPORABE KOPRIVE

Koprive so bogat vir hranilnih snovi, še posebej kalcija, saj bi ga naj vsebovale 5 krat več kot mleko. Vsebujejo pa tudi velike količine rudninskih snovi, zlasti železa, acetilholina, metanojske (mravljinčna) kisline, histamina, vitaminov, klorofila, encimov in snovi, ki znižujejo količino krvnega sladkorja.

 

KOPRIVE ODGANJAJO UTRUJENOST - Koprive so znane tudi po odpraljanju utrujenosti. Kadar se počutite utrujeno si privoščite sok iz kopriv. Sok iz svežih kopriv si pripravimo tako, da dve pesti svežih kopriv prelijemo s stotimi mililitri vode in dobro zmešamo v mešalniku. Štirikrat na dan si med jedjo privoščimo eno jedilno žlico odcejenega soka in tako preženemo utrujenost.

OČISTIJO ORGANIZEM - s uživanjem kopriv si lahko izboljšamo črevesno  floro ter s tem pripomoremo za hitrejše izločanje vode in blata iz telesa. Najpogosteje se v ta namen uživa čaj iz koprivovih listov.

TEŽAVE Z LASMI IN KOŽO– poparek iz kopriv pomaga, če imamo težave z izpadanjem las in prhljajem. Poudari pa tudi predvsem temne lase. S poparkom umijemo lase in po tem las ne izpiramo. Podoben poparek lahko uporabimo tudi kot tonik za obraz.

 

SPLOŠNA UPORABA KOPRIV:

  • Za boljše počutje in imunski sistem.
  • Za krepkejše in čistejše ožilje.
  • Za bogatejšo črevesno floro in hitrejšo presnovo.
  • Za več energije.
  • Za izločanje odvečne vode.
  • Za boljše delovanje žolčnika in jeter.
  • Za razstrupljanje.

 

OPOZORILO: S koprivami v prehrani ne smemo pretiravati saj delujejo odvajalno.

 

KAKO DOMA NAREDITI SIRUP IZ KOPRIV

Koprive so odlične tudi za sirup.

Za tri litre potrebujemo:

3 litre vode (hladne),

Cca 40 vrhov mladih kopriv,

6 limon,

1 kg sladkorja.

 

Priprava: Mlade koprive in limone operemo pod tekočo vodo in na grobo narežemo. Prelijemo s hladno vodo in pustimo stati najmanj 24 ur. Naslednji dan sestavine z rokami dobro ožememo in tekočino precedimo. Nato dodamo sladkor in ga občasno premešamo. Po nekaj urah se sladkor raztopi (Lahko tudi do 10 ur, odvisno od mešanja). Sirup prelijemo v čiste (najbolje termično obdelane) steklenice.

Shranjevanje: Sirup hranimo v hladnem in temnem prostoru do pol leta.

Uživanje: Sirup lahko uživamo po žličkah ali ga rečimo z vodo tako, da dobimo sok po našem okusu. V domačem zdravilstvu se taki sirup priporočali predvsem vsem, ki so imeli težave s slabokrvnostjo ali so trpeli za boleznimi ledvic.

 

ŠPINAČA IZ KOPRIV

Za »špinačo« iz kopriv potrebujemo:

0,5 kg kopriv (zmiksamo v elekrtičnem mešalniku),

1 mž masla in 1 mž olja,

3 stroke česna,

1 mž moke,

0,5 dl smetane za kuhanje,

1 dl vode.

Sol in poper.

 

Priprava: V loncu segrejemo maslo in olje na katerega damo moko in premešamo. Segrevamo tako dolgo dokler moka rahlo ne porjavi. Stisnemo česen, premešamo da zadiši in dodamo zmiksane koprive. Zalijemo z 1 dl vode in 0,5 dl smetane za kuhanje. Kuhamo na srednjem ognju 10 minut. Jed preden podstrežemo posolimo in popramo po želji.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov